15 zagadka
Powiedzcie, proszę, w jakim mieście wypiekane są Dresdner Stollen? ;-)
Jak nazwiecie po polsku to tradycyjne ciasto spożywane w Niemczech podczas świąt Bożego Narodzenia?
A jakie ciasto pojawia się na stole wigilijnym u Was w domu? Potraficie podać jego nazwę po niemiecku? :>
Christstollen
- strucle bożonarodzeniowe to tradycyjne pieczywo (ciasto) wypiekane w
Niemczech w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ma ono bardzo długa
tradycję - pierwsza wzmianka o Christstolle pochodzi z roku 1329 z
Naumburga. 150 lat później, w 1474 roku, potwierdzono jego wypiek w
Dreźnie. Stamtąd właśnie, pochodzą najbardziej znane Stollen - Dresdner
Christstollen.
Dresdner Stollen zawierają 50 % masła i 65 % rodzynek w odniesieniu do ilości mąki.
Według starego, liczącego ponad 100 lat przepisu, drezdeńska strucla przy 3 funtach (funt niemiecki to pół kilo)mąki zawiera:
- 300 g Zucker, (cukru)
- 1¼ Pfund Butter, (masła)
- ¼ Pfund Rindertalg (heute besser Schmalz), (łoju wołowego - dzisiaj używa się smalcu)
- 1½ Pfund Rosinen, in Rum eingeweicht, (rodzynek namoczonych w rumie)
- ¾ Pfund Zitronat, (kandyzowanej skórki cytrynowej)
- ¾ Pfund Mandeln, (migdałów)
- 110 g Hefe, (drożdży)
- 1 Prise Salz, (szczypta soli)
- abgeriebene Zitronenschale, (startej skórki z cytryny)
- ca. ¼ l Milch. (mleka)
7A27 Pochodzą z Drezna
OdpowiedzUsuńKl 7a Nr 21, Dresdner Stollen wypiekane jest w Dreźnie. Jest to ciasto drożdżowe z rodzynkami, migdałami i nadziewane marcepanem. U mnie w domu je się sernik käsekuchen i makowiec. Mohnkuchen
OdpowiedzUsuń7a nr.23 Drezno; strucel;
OdpowiedzUsuńApfelkuchen-jabłecznik
1.Dreźnie 2.keks 3. der Mohnkuchen- makowiec 7a29
OdpowiedzUsuń